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QUESTION

Does Tenn. Code Ann. § 39-17-1305(a) prohibit carrying of a gun into an
establishment that sells beer with less than a 5% alcohol content?

OPINION

No.  A court would most likely interpret the term “alcoholic beverages” in Tenn.
Code Ann. § 39-17-1305(a) to exclude beer, thereby permitting the carrying of a weapon into an
establishment that sells beer with an alcohol content of 5% by weight or less.

ANALYSIS

In 1989 the legislature changed the scope of the prohibition against carrying firearms on
premises where beverages containing alcohol are sold or served.  The current version provides:

It is an offense for a person to possess a firearm on the premises of a place open to
the public where alcoholic beverages are served or in the confines of a building
where alcoholic beverages are sold.  

Tenn. Code Ann. § 39-17-1305(a)(emphasis supplied).  The prior version provided:

No person shall intentionally, knowingly, or recklessly carry on or about his person
while inside the confines of the building of any establishment licensed to sell beer,
wine or any other alcoholic beverage, for consumption on or off premises, any
weapon prohibited by § 39-6-1701 for the purpose of going armed. 

Tenn. Code Ann. § 39-6-1717 (1988)(emphasis supplied).

When interpreting the meaning of a statute, a court cannot dismiss a change in wording which
the legislature has chosen to make to the statutory provisions.  State v. Horton, 880 S.W.2d 732, 736
(Ct. Crim. App. 1994).   The court must presume that there was a purpose for the legislative decision
to change the provisions of  the prohibition from applying to an “establishment licensed to sell beer,
wine or any other alcoholic beverage, for consumption on or off premises” to “premises of a place
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Further, Tenn. Code Ann. §57-4-203(k) provides that persons licensed to sell wine or liquor must display a1

sign specifying that it is illegal to carry weapons where alcoholic beverages are sold or served.   Tenn. Code Ann. §§57-
5-105 and 57-5-301, which deal with the regulation of beer containing an alcoholic content of five percent (5%) or less,
do not have similar provisions dealing with the posting of a sign prohibiting the carrying of weapons.  The presence of
words of limitation  in one part of a statute and the absence of those words in other parts of the same statute indicates
an intentional legislative choice.  State v. Harkins, 811 S.W.2d 79, 82 (Tenn. 1991).  The legislature has  clearly
provided that in licensing of establishments which sell “alcoholic beverages” warnings concerning the possession of
weapons on the premises are required.  However the legislature has not required a similar provision for the licensing
of establishments that local beer boards choose to license.   The parts of a statute should be construed so that its
component parts are consistent. Cohen v. Cohen, 937 S.W.2d 823, 827 (Tenn. 1996). 

open to the public where alcoholic beverages are served or in the confines of a building where
alcoholic beverages are sold.”

The legislature did not provide a separate definition for alcoholic beverages in Title 39.
Courts have previously found that the terms “alcoholic beverages” and “beer” are not synonymous
under the law.  Underground II, Inc. v. City of Knoxville, No. 03A01-9709-CH-00425, 1998 LEXIS
78, p. 2  (Tenn. Ct. App. February 4, 1998).   “Alcoholic beverages” are specifically defined in Tenn.1

Code Ann. § 57-3-101(a)(1) to exclude patented medicine or beer with an alcoholic content of five
percent (5%) weight or less.   These distinctions between “alcoholic beverages” and “beer” existed
in 1989.   When the legislature chose to reword the provisions of Tenn. Code Ann. § 39-17-1305(a),
the legislature removed the word “beer” from the statute, and did not provide a separate definition
of the term “alcoholic beverages” for the specific purposes of Title 39.  Therefore, a court would
most likely interpret the term “alcoholic beverages” in Tenn. Code Ann. § 39-17-1305(a) to conform
to the definition provided in Tenn. Code Ann. § 57-3-101(a)(1).   Thus the prohibition against
carrying a weapon where alcoholic beverages are sold would not apply to establishments which sell
or serve no intoxicating beverages other than beer with an alcohol content of 5% by weight or less.
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